2011. április 3., vasárnap

P. C. Cast – Kristin Cast: Megjelölve

A könyv Az Éjszaka Háza című sorozat első kötete, és ha egy üzlet beindul, akkor a folytatás nyilván végtelenítve fog érkezni (jelenleg a hetedik résznél jár a magyar kiadás). Nekem viszont átmenetileg bőven elegendő volt ebből a történetből egykötetnyi is. 

A főszereplő Zoey Redbird, akinek a tipikus amerikai külvárosi, zöldövezetes élete fenekestül felfordul azon a napon, amikor egy vámpír megjelöli. A homlokán megjelenő tetoválás körvonalai miatt el sem titkolhatná, hogy mi történt vele, de némi viszolygáson meg a családja imáin túl különösebben szélsőséges reakciót senkiből sem csal elő a helyzet, ez nem az a világ, ahol a vámpírokat üldöznék, esetleg titok lenne a létezésük is. Zoey ugyan egyre vonzóbbnak találja az exfiúja, a buta focista nyaki ütőerét, és könnyezik a szupertrendi napszemüvege mögött is, de nincs itt semmiféle elporladás meg érfeltépés, csak be kell vonulnia a vámpírsuliba, hogy megbarátkozzon az új életével. 

Zoey elmenekül a családjától, egy halálközeli élmény hatására találkozik Nüxszel, az éjszaka istennőjével, aki megjelöli, a homlokán a tetoválás már nem csak körvonalként látszik, hanem beszíneződik. Emiatt aztán az első napjai a vámpírinternátusban, az Éjszaka Házában rögtön celebként telnek, mindenki megbámulja őt. Hamar szert tesz pártfogóra, barátokra, ellenségekre, kölcsönös szimpátia ébred benne a suli legjobb pasijával, talál magának egy kötelező elemként szerepeltetett háziállatot, tehát csupa olyan eseményre számíthatunk, ami egy átlagos középiskolás történetben is megtörténhet egy tinilánnyal.

Amitől mégis különbözik ez a világ mondjuk a Gossip Girl átlag-Amerikájától, az a vámpírok vallási kultuszában és a matriarchális társadalom szabályaiban keresendő, egyedül emiatt nem löktem végleg félre a regényt olvasatlanul. A természetközeli vallás közel áll Zoey felmenőinek, az indiánoknak a hitvilágához, mindent áthat a négy elem - a tűz, víz, föld, levegő - és a szellem tisztelete, a könyv akciói is mind ilyen misztériumokhoz, szertartásokhoz kötődnek. Zoey és ellenlábasa, Aphrodité is az iskolai elitcsoport, az Éjszaka Lányainak vezetőjévé szeretne válni, mindketten különleges képességeket kaptak Nüxtől, de míg Aphrodité nem tiszteli az embereket, emiatt pedig öncélúan használja az erejét, addig Zoey megőrizte az emberségét, tiszteli az életet, és ezzel képes felülemelkedni ellenfelén. Legalábbis átmenetileg. 

Vajon a későbbiekben kiszabadul a történet az iskola falai közül, és a "vihar a biliben" típusú catfight helyett komolyabb problémákkal is kénytelen lesz szembenézni Zoey? Nyilván igen, de nekem bőven sok volt a káromkodás, erkölcsi útmutató és egydimenziós szereplők egész sora ahhoz, hogy pihentessem a folytatást legalább néhány hónapig. 

Bővebb infó róla itt.

Értékelés:
5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése